Duurzame disposables
Duurzame disposables als alternatief voor plastic is voor ons een manier om het plastic afval te beperken. Door het niet te produceren, wordt het ook nooit plastic afval. Wij geloven in duurzaam karton, een hernieuwbare bio-based grondstof die meerdere keren kan worden hergebruikt voor recyclebare verpakkingen. Maar liefst 85% van het karton in Europa wordt na gebruik gerecycled. Om de hernieuwbaarheid van de grondstoffen te garanderen, zijn wij volledig FSC®-gecertificeerd (C155300). Niet alleen onze premium disposable bakjes, maar ook onze innovatieve verpakkingen worden zo duurzaam mogelijk in Nederland geproduceerd.
De Forest Stewardship Council (FSC®) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer. Met verantwoord bosbeheer doelen zij op bescherming van het leefgebied van planten en dieren, en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw. Met andere woorden; omdat het bos op deze manier economische waarde krijgt, zorgen we ervoor dat het behouden blijft. Dit betekent dat voor iedere geoogste boom een nieuwe wordt geplant. Het respect voor de wereld om ons heen en het besef dat wij een verantwoordelijkheid hebben voor de generaties ná ons, zit diep in ons denken verankerd. Wij staan 100% achter ons assortiment en zoeken continu naar alternatieven voor plastic verpakkingen.
Zwerfafval
Fonkels duurzame disposables wil een bijdrage leveren aan het verminderen van het zwerfafval. Door het enorme gebruik van plastic disposables is de hoeveelheid zwerfafval de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het is een belangrijke oorzaak van de Plastic Soep – de ongeveer 100 miljard kilo plastic, die in de oceanen drijft. Ieder uur komt er via alle rivieren 1,2 miljoen kilo bij. VN-organisatie UNEP schat dat al dit plastic jaarlijks de dood veroorzaakt van meer dan een miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren.
Het meeste zwerfafval is zeer slecht afbreekbaar en blijft tientallen jaren liggen als we het niet opruimen. Een plastic (polystyreen) frietbakje doet er al zo’n 90 jaar over om af te breken. ‘Afbreekbaar’ moet je bovendien letterlijk nemen: het valt in kleine stukjes uiteen, maar verdwijnt niet. Die kleine stukjes komen via de maag van dieren vaak zelf ook weer in de voedselketen terecht. Kortom: veel afval verdwijnt alleen als we het zelf weer opruimen.
Bioplastic wordt gebruikt als term voor plastic dat deels bestaat uit natuurlijke materialen, zoals suikerriet of zetmeel. Deze ‘bioplastics’ hebben uiteindelijk dezelfde kenmerken als normaal plastic en zijn dus ook niet biologisch afbreekbaar.
Onze premium disposable bakjes en duurzame disposables zijn alternatieven voor plastic verpakkingen. Door de grenzen van karton op te zoeken, proberen we de verschillen tussen karton en plastic te verminderen, waardoor er meer recyclebare verpakkingen komen. Waar mogelijk kiezen we een 100% kartonnen verpakking en als er een barrière voor bijvoorbeeld een vloeistof noodzakelijk is, dan voegen we een goed te recyclen zakje toe. Een voorbeeld hiervan is onze innovatie de Pop-Up Cup® waarbij het zakje goed van de kartonnen buitenkant te scheiden is.


Innovatie voor unieke verpakkingen
Onze zoektocht naar de meest duurzame materialen en vervangers van plastic verpakkingen stopt nooit. Wij blijven zoeken naar alternatieven voor plastic verpakkingen. Duurzame disposables zijn de toekomst, zeker met de verandering van de regelgeving in 2021. . Samen met onze partners en leveranciers zijn we dagelijks bezig met het ontwikkelen en testen van de nieuwste materialen en vormen.
Heb jij een verpakkingsuitdaging of een absolute wil om jouw verpakking te verduurzamen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier